Tomaten dieven

Tomaten dieven, wat is het en hoe doe je het!

Wat is een dief? In bijna elke bladoksel vormt de tomatenplant een nieuwe scheut, die worden dieven genoemd. Deze dieven bestaan aanvankelijk uit een stengel met blad. Als de dief niet verwijderd wordt zal hij zich ontwikkelen tot een grote tak die op zijn beurt ook weer dieven ontwikkelt. Uiteindelijk krijg je dan een grote dichte bossige plant met maar weinig en ook nog kleine vruchtjes, die ook nog eens niet allemaal rijp zullen worden. Dat is logisch, want je staat toe dat de plant alle energie stopt in het maken van bladeren, stengels, dieven, etc. en die energie zou je liever willen steken in de maak en rijping van vruchten natuurlijk.

Neem daarom de dieven weg, bij voorkeur nog voor ze 10 centimeter lang zijn (grote dieven wegnemen kunnen “grotere wonden” veroorzaken die de plant verzwakken). Ook de blaadjes die soms aan het einde van een tros verschijnen moet je verwijderen, want ook zij worden weer takken, met weer nieuwe dieven, etc. Een stamtomaat houd je recht, 1 stam met een groeitop, blad en vruchttrossen, al het andere haal je weg.

Bij struiktomaten en dwergtomaten hoef je niet te dieven. Houd deze planten enigszins in toom door in de weg staande of kruisende dieven of stengels wel te verwijderen. Struiktomaten krijgen in het Engels vaak de term “determinate:, stamtomaten (die dus moeten worden gediefd) krijgen de term “indeterminate”.

Onderschat “dieven” niet – het is de belangrijkste verzorging van tomaten. Ik zelf ga 1 keer per week elke tomatenplant langs met knipschaar, bindtouw en een emmer, om aan te binden en dieven weg te halen. Sla je 2 weken over, is er nog niet heel veel aan de hand. Maar zonder wat ervaring wordt het dan al erg lastig nog wijs te worden uit de enorme kluwen van stelen en blad. Beter vaker even kijken en kleine dieven weg halen dan te lang wachten en geen “wijs” meer uit de plant kunnen!

null

Foto en tekst © Diana

2 reacties op “Tomaten dieven

  1. Wanneer je met geënte tomaten werkt kun je één dief late doorgroeien en als tweede stengel productief maken. In het algemeen neem je daar de eerste kopdief voor. Dat is de dief in het bladoksel direct onder de eerste bloemtros. Maar je kunt er ook een hogere dief voor nemen. Een lagere dief is niet aan te raden. die zijn meestal te zwak. Je kunt hem met zogenaamde diefhaken of diefbeugels aan de hoofdstengel vast zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *